INFÖR NYÅR…

DSC_0788web
När jag var liten firade vi ett nyår inne i stan och stod på Mosebacke torg för att titta på fyrverkerierna över Stockholm. Strax innan tolvslaget fick jag syn på en duva som panikslaget flög kors och tvärs uppe i luften. Jag började gråta och kände förmodligen samma panik som den stackars fågeln, jag visste inte var jag skulle ta vägen.
Redan innan den här händelsen tyckte jag att fyrverkerier var obehagliga. Jag vet inte om det kom från filmerna i skolan vi fått se, där någon smällt av sig handen eller blivit brännskadad i ansiktet, men jag var alltid rädd att någon skulle skada sig. Efter nyåret med duvan kunde jag inte släppa tanken på alla vilda djur som måste lida något fruktansvärt av alla smällar och ljussken på himlen.

Några år senare skaffade vi får första hund i familjen. Hans första nyår firade vi hemma med våra grannar och deras trygga, skottfasta flattetik. Ville tyckte att det här med nyårsfirande var festligt eftersom det innebar en massa godis och uppmärksamhet.

Jag hade haft Kora ett år innan jag först kom i kontakt med ljudrädsla hos hund. Koras första nyår gick helt utan problem, hon brydde sig inte nämnvärt om smällarna. Det var inte förrän på Valborgsmässoafton året efter det som inte får hända hände. Någon smällde av en smällare precis bakom Kora, som inte alls var beredd. Just där och då såg vi inte så mycket av hennes rädsla, men det som skulle komma önskar jag inte min värsta fiende. Kora började hyperventilera och blev okontaktbar under flera timmar. Hon kopplade samman dofter, platser och mörker till ljuden och hon led något fruktansvärt. Vi startade vår resa mot ljudträningen nästan direkt när jag insåg att hon blivit skrämd. Den historien är lång och kräver en hel del engagemang.
Det finns inget som smittar som ljudrädsla. Det kan börja med fyrverkerier och eskalera till att hunden reagerar på att en bildörr slår igen, händer som klappar eller andra plötsliga ljud.

Tyvärr är det försent nu att ljudträna en rädd hund, det får vänta ett par månader. När ljuset är tillbaka, alla smällare har upphört och hunden har återhämtat sig från stressen och chocken är det dags att ta tag i den träningen. Du är skyldig din hund det. Det är inte okej att konstatera att hunden är ljudrädd och sedan sätta en punkt därefter. Det GÅR att träna! Men just nu handlar det bara om att underlätta så mycket som möjligt för hunden under nyår och tiden efteråt.

– Åk bort över nyår! Fly stan och hitta ett ställe där det smäller väldigt lite eller inget alls. En del hotell vid flygplatser tar emot hundar, och där är det absolut förbjudet att tända fyrverkerier. Har du inte möjlighet att åka bort är det en bra idé att hålla sig hemma och nykter, så att du kan stötta din hund ordentligt.

– Ge hunden lugnande. Rådfråga veterinär för att hitta ett preparat som kan passa just din hund. Detta är dock en åtgärd som kräver några veckors förberedelser, hunden måste få vänja sig vid preparatet.

– Bygg en koja åt hunden. En bur (med öppen dörr!) med flera lager tunga filtar och täcken ljudisolerar. Hunden kommer med stor sannolikhet att söka sig in i kojan själv, tvinga inte in den där och undvik att locka. Låt hunden välja själv var den vill ligga. Många hundar föredrar att vara i badrummet så en koja eller bädd där inne är också en bra idé. Se till att badrumsdörren alltid är lite öppen.

– Öka motionen kraftigt någon vecka innan nyår och försök att trötta ut hunden ordentligt. Ha den i långlina eller släpp hunden i en rastgård så att den får sträcka ut ordentligt. Åk ut i skogen och kliv rakt ut i terrängen. Ha med hundens mat eller gott godis och låt den söka efter den i mossa och blåbärsris. Göm leksaker. Nosarbete tröttar ut hunden på ett bra sätt.
Kasta INTE leksaker/pinnar/andra föremål till den eftersom det är mycket stressande.
Parkoura massor med hunden, men lägg träningen på en enkel nivå – särskit om hunden redan är rädd utomhus.

– Ha tillgång till GOTT godis och erbjud hunden en godbit för varje smäll den hör. Här räcker det inte med en frolic eller en bit korv. Försök tänka utanför boxen när du är i mataffären! Välj något mjukt och färskt och oemotståndligt. Skinkost på tub, leverpastej skuren i bitar, kycklingköttbullar, pannkakor/plättar, vanlig ost, grillad kyckling (rensa den noga från ben!)… köp lite av varje och ta reda på vad hunden verkligen tycker om. Det är är inget vardagsgodis utan bara sådant som den ska få under den här korta tiden.

– Lämna inte hunden ensam under den här perioden, framförallt inte på kvällarna när det smälls som mest. Ha tv:n eller radion på hög nivå för att kamouflera ljuden utifrån.

– Ge hunden stöd och visa att du finns där, men behåll lugnet. Tvinga dig inte på men om hunden kommer till dig för stöd, klappa/smek/klia på hunden och visa att du är en trygg punkt.

– Lek med hunden! Ha dragkamp och brottar om du har en hund som gillar det.

På själva nyårsafton är det viktigt att du rastar hunden ordentligt på dagen. Åk till skogen, var ute i flera timmar och trötta ut den både fysiskt och mentalt. Släpp inte hunden lös! Ha dubbla koppel och en rymningssäker sele med halsband. Många hundar springer bort på nyårsafton och blir påkörda, ta inga risker.

Dra för alla gardiner/dra ner alla persienner. En del hundar reagerar även på ljusen från fyrverkerierna. Tyngre gardiner kan dämpa ljudet en aning.

Förbered med leksaker du kan fylla med köttbullar/färskfoder/mjukost/leverpastej.

Sätt bomull i öronen på hunden. Det funkar också för vissa att ha en benvärmare över öronen, framförallt när hunden ska ut och rastas.

Ha på tv/radio och höj successivt under dagen. Sätt alltså inte på tv:n innan tolvslaget på högsta volym, eftersom det kan göra hunden ännu räddare.

Ta bara korta promenader precis utanför huset/porten, gå hellre ut på fler kortare promenader än att vara ute längre stunder bara för att hunden inte gör ifrån sig.

Om du har bil kan du förbered backluckan genom att täcka för alla fönster och lägga in en massa filtar så att hunden kan ligga mjukt. Ta sedan en biltur ut på motorvägen när tolvslaget närmar sig och spela musik.

Dagarna efter nyårsafton är också viktiga! I hundens kropp ligger nu en massa stress och chock som måste ut. Motionera hunden kraftigt genom att åka ut i skogen och låta den röra sig i terräng. Det är vanligt att det smäller även veckorna efter nyår, så tänk på att rasta hunden tidigt och gå sedan bara korta promenader på kvällen. Ha på musik hela dagen och gärna på natten också.

Kom ihåg att även om du inte har en ljudrädd hund idag finns det inga garantier för att din hund inte skulle kunna bli det. Ta inga risker, stanna hemma med din hund på nyår och gör alla smällar till något roligt.

Till sist vill jag bara säga att jag tänker och lider med er och era hundar. Kora har gjort helt fantastiska framsteg i vår träning och det är så otroligt skönt att hon inte är lika rädd längre. Vill du ha hjälp med ljudträning av din rädda hund? Kontakta mig så bokar vi en träff och lägger upp en träningsplan som funkar för just din hund.

malina@dogparkour.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *