SELEN… HUR BÖR DEN SE UT EGENTLIGEN?

DSC_0166web

DSC_0142webDet är en jäkligt djup och tjock djungel. Djungeln av selar. Alla säger olika. “Den här ska du ha, den är bäst!” “Men nej, den där selen orsakar skador på din hund!”. Hur ska man veta vad som är rätt?
Det beror först och främst VAD du ska använda selen till. Ska du gå en koppelpromenad med din hund? Dra? Inte dra? Köra parkour?
Vi fokuserar på det sistnämnda.
Vilken typ av sele är bäst för hunden att träna parkour i?
Det är viktigt att selen sitter bra på hunden, den ska inte vara för stor och inte för liten. Den ska vara stabil, inte sladdrig men fortfarande mjuk och bekväm. Den ska inte ge skavsår. Selen får inte störa hundens rörelsemönster, då kan hunden börja anpassa sig efter selen och röra sig onormalt. Det är inte alltid så lätt att se om hundens sele tar emot, är du osäker bör du rådfråga en fysioterapeut. Eftersom parkouren innebär att hunden rör hela kroppen får selen alltså inte ta emot någonstans.
En bra modell för parkour är en som har en rem mellan frambenen och inte över bröstet, då hindras inte frambenens rörelser när hunden hoppar uppåt. Selen ska inte heller vara så kort att den nuddar hundens armbågar när den rör sig.
Det får gärna finnas ringar för knäppning både fram på bröstet och uppe på ryggen, på så sätt kan hundar som behöver en framknäppt sele på promenaden snabbt kopplas om uppe på ryggen när ni ska träna parkour – då finns det ingen risk för att hunden snubblar på kopplet.
Selen ska vara stabil så att du lätt kan få tag i hunden om den skulle tappa balansen, en stor ring eller ett handtag uppe på ryggen är optimalt.
Ingen hund är den andre lik, även hundar av samma ras kan ha olika kroppsformer. Det är därför omöjligt att säga “Den HÄR selen är perfekt!”. Ibland krävs det att man måttbeställer en sele till sin hund för att ingen färdig sele passar helt bra.
På bilden har Ville på sig en Amoken-sele. Andra märken vi testat och kan rekommendera för dogparkour är Rogz H-sele och Metizo-selen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *