HUR BÖRJAR MAN?

Börja alltid med låga och breda hinder, hunden måste få en chans att bygga upp sin egen kroppskontroll och balans. Stenar brukar vara bra att börja med, låt hunden sätta framtassarna mot stenen och belöna massor. Ta en tass i taget och peppa hunden att kliva upp på stenen med alla fyra tassar. Var hela tiden med och hjälp till att stödja hunden med din egen kropp. Den ska känna att du är nära och lita på att du finns där om den skulle tappa balansen.
Gå vidare genom att titta på er omgivning med nya ögon. Lär hunden att sätta framtassarna mot väggar, breda träd och andra föremål. Försvåra genom att välja smalare hinder, som lyktstolpar till exempel. Låt hunden hoppa upp på stenar, parkbänkar, murar. Kom ihåg att om hindret är högre än hundens mankhöjd, sliter det väldigt mycket på hundens leder vid nedhopp, speciellt om marken runt omkring hindret är hård. Lyft därför alltid ner hunden om hindret är för högt.Har du en mindre hund kan du använda dig av din egen kropp och bygga en mänsklig trappa genom att sätta dig på huk med knäna ihop, så att hunden kan hoppa ned från hindret via dina ben. Är din hund för stor för att lyfta ner är det helt enkelt bäst att inte låta den hoppa upp på hinder som är högre än mankhöjden.

Använd alltid sele på din hund när du tränar! Den hjälper dig att ta emot och stödja hunden. Det finns stora risker med att träna i halsband (alla sorter, stryphalsband och halti), hunden kan utsättas för ofrivilliga ryck om den tappar balansen och det kan ha förödande konsekvenser för hundens hals och orsaka stora skador. Om du tränar med hunden kopplad, låt inte kopplet släpa efter hunden. Det kan fastna och även här kan hunden utsättas för ryck och skador.

Hala underlag, såsom sandlådor och elskåp, kräver erfarenhet och kroppskontroll. Det här är inte hinder som passar alla hundar. Vill du träna hunden på hala underlag, se till att ha med en till person som kan ta emot hunden tills den har lärt sig att parera och bedöma avstånd ordentligt.

Med tiden kommer hunden att bygga upp sin balans och klara mer och mer. Men var alltid försiktig och håll dig nära, utmana inte för mycket utan håll träningen på en sund och vettig nivå.
Det ska vara roligt att träna dogparkour, både för dig och hunden. Använd dig därför av positiv förstärkning, belöna när hunden gör rätt och om det blir fel – prova igen eller gå vidare.

Comments are closed