TRÄNA SÄKERT

Säkerheten kommer alltid först. Ha för vana att fråga dig själv vad din hund kommer att vinna på övningarna. Tränar ni för att du ska kunna ta en snygg bild att lägga upp på Facebook eller för att hunden vinner något positivt? Är det en rimlig höjd på hindret? Är underlaget stabilt eller finns det risk för att hunden halkar? Det finns några speciellt viktiga punkter att komma ihåg när man tränar dogparkour.

UTRUSTNING

Hunden ska alltid ha sele på sig, aldrig halsband. Det ger dig en möjlighet att kunna stödja hunden både upp, på och ned för hindret. Om hunden skulle halka till, felbedöma avståndet eller tappa balansen kan du på ett säkert sätt utan att skada hunden, ta emot den. Mer om olika typer av selar kan du läsa HÄR.
Använder du koppel under träningen är det viktigt att det inte hänger i vägen och stör hundens rörelser eller gör så att den snubblar. Låt inte kopplet släpa efter hunden, det kan fastna och utsätta hunden för ryck.
Utnyttja din egen kropp som stöd för hunden. Ha för vana att alltid hålla dig nära, låt hunden känna din kropp och var hela tiden beredd att ta emot.

INDIVIDANPASSA
Genom att individanpassa träningen till just din hund minskar risken för skador markant. Ta hänsyn till hundens fysik, ålder och erfarenheter. Bara för att en hund klarar ett hinder behöver det inte betyda att det är en passande övning för din hund. Jämför er inte med något annat ekipage utan jobba efter era förutsättningar.

UNDERLAG
Var noga med att alltid kolla föremålen och underlaget innan hunden tar sig an hindret.
Är det halt? Se till att hunden är van vid hala underlag och var alltid beredd på att ta emot den.
Är föremålet rörligt? Håll alltid i hindret när hunden hoppar upp. Släpp sakta i takt med att den hittar balansen. När det är dags att hoppa ner stabiliserar du hindret igen, annars är risken stor att det slår tillbaka på hundens bakdel.
På vintern är det viktigt att borsta bort snön innan du låter hunden hoppa upp, det kan vara väldigt halt under snön utan att det syns.
På sommaren kan vissa hinder bli varma. Se till att alltid ha vatten med till hunden och träna inte i stark sol.

LANDNINGAR
En hund lägger upp till 80% av sin kroppsvikt på framdelen och därför är det viktigt att tänka på hur hunden landar. Det sliter en hel del på hundens armbågar och handleder vid landningar, framförallt om underlaget är hårt. Därför ska man vara noga med att lyfta ner hunden från hinder som är högre än hundens mankhöjd och aldrig låta den landa på hårda underlag. Med en bra och stabil sele kan du ta emot hunden i landningen, men detta innebär ett tryck över bröstet. Variera mellan att låta hunden hoppa ner från hinder med din hjälp och genom att lyfta ner den.

POSITIV FÖRSTÄRKNING
Belöna när hunden gör rätt – ignorera när den gör fel! Tvinga aldrig hunden upp på ett hinder. Jobba hela tiden på hundens villkor och ha roligt tillsammans. Blir det fel, prova igen eller kom tillbaka en annan gång. Bestraffa inte hunden om den gör fel (även ett Nej räknas som bestraffning för de flesta hundar) utan uppmuntra den att göra rätt istället. Om vi bestraffar hunden går syftet med träningen förlorad. Meningen är att parkouren ska stärka hunden och ge den ett gott självförtroende.

Kom ihåg att det ska vara roligt att träna dogparkour, både för dig och hunden! Ta det lugnt och håll det på en säker nivå.

Comments are closed