IMPULSKONTROLL
När du och din hund har tränat dogparkour ett tag kommer den att söka sig till hinder självmant och hoppa upp på föremål i tid och otid. Det är ett bra kvitto på att din träning har gett resultat och att hunden har roligt. Men det innebär också stora skaderisker. Hunden kan ta sig upp på olämpliga hinder och göra sig illa. Därför är det viktigt att träna upp hundens impulskontroll. Om du har en hund som ofta tar egna initiativ till att hoppa upp på hinder kan det vara en bra idé att inte belöna detta, utan bara ge belöning när hunden hoppar upp på din signal.
Det går att träna upp hundens impulskontroll i många olika situationer. Tänk på att en hund som lyssnar till ett förbudsord (och alltså låter bli det den har förbud på) inte nödvändigtvis är samma sak som en hund som har bra impulskontroll. En hund som kan reglera sina impulser har förmågan att tänka till innan, då den har lärt sig själv att det inte lönar sig att agera på impulsen - utan att vi först har förbjudit den och behöver oftast inte något förbudsord.
-
När du ger hunden mat kan du testa att sänka ner skålen mot golvet, utan att ge någon signal på att hunden ska vänta eller låta bli maten. När hunden kommer mot skålen lyfter du upp den igen. När hunden backar eller stannar upp sänker du den och om hunden rör sig mot skålen höjer du den igen. Ganska snart kommer hunden att förstå kopplingen mellan sitt eget beteende och matskålen. För att få det den vill ha, måste den låta bli det först.
-
Du kan också testa att ha hunden framför dig och godis i din knutna hand. Hunden kommer att försöka få tag i godbitarna genom att slicka eller till och med nafsa och krafsa på din näve. Så fort hunden gör en ansats till att sluta försöka komma åt godiset, öppnar du handen lite. Hunden kommer försöka igen och då stänger du handen. Så snart du hinner ska du belöna hunden för att den låter bli det som lockar, och ge den en av godbitarna ur näven med den andra handen. Träna tills hunden förstår leken, den måste backa och låta bli belöningen för att få den. Försvåra genom att öppna handen mer, röra den runt och mot hunden. Säg inte nej till hunden om frestelsen blir för stor, stäng bara handen utan att säga något.
Samma princip kan du använda dig av när ni ska gå ut genom dörren. Många hundar rusar ut och ofta krävs det mycket tjat för att hunden ska sitta ner och vänta. Men istället för att tjata kan du göra som med godishanden och stänga dörren. Börja med att öppna den lite och så fort hunden går mot den stänger du. Hunden kommer säkerligen att bli förvånad och stanna upp och då öppnar du dörren igen. Vissa hundar förstår väldigt snabbt vad leken går ut på, speciellt om ni har tränat med godis i handen innan. För andra kan det ta längre tid. Var konsekvent och låt aldrig hunden lyckas tränga sig ut men var försiktig så att du inte råkar klämma den!
Det här går att träna även i koppelgående, när hunden vill hälsa på sin favoritkompis eller när den ska hoppa ut ur bilen. Det bästa med dessa övningar är att du, om du gör ett ordentligt grundarbete, slipper tjata på hunden om att den ska stanna eller vänta. Oftast räcker det med några träningspass, eftersom övningarna är så pass effektiva, innan hunden förstår att det som lönar sig bäst är att vänta - för sedan kommer belöningen, alltså det hunden vill ha för stunden.
En hund som får träna på att tänka själv lär sig konsekvensen av sitt eget beteende och tar därför mindre förhastade beslut, vilket i sin tur leder till minskad skaderisk - i alla situationer.