top of page
korakontakt_edited.png
Certified DPS 500px.png

NÄR HUNDEN BLIR

TRÖTT

En av anledningarna till att vi människor lyckas så bra med att träna våra hundar är att hundarna själva ofta älskar att göra oss nöjda. Det är helt fantastiskt på många sätt, men kan också bli potentiellt farligt eftersom en hund nästan aldrig ifrågasätter det vi ber om. Därför kan det också vara svårt att veta när det är dags att sluta eller gå vidare för att hunden är trött - både fysiskt och psykiskt. 

 

  • Ha för vana att alltid checka in med din hund, fråga om den vill fortsätta och tvinga den aldrig till något genom att dra den i selen eller kopplet mot ett hinder! 

 

  • Risken för överhettning är hög varma dagar. Undvik att träna när det är som varmast, ta många pauser och kyl hunden genom att erbjuda vatten ofta. Tidiga symtom på överhettning är flåsande, dreglande och att hunden inte orkar och inte vill träna eller lägger sig ner. Var uppmärksam eftersom överhettning kan få allvarliga konsekvenser och i värsta fall leda till döden. 

 

  • Andra tecken på att hunden är trött, utan att den är överhettad, är att den helt enkelt inte vill träna. Den nosar i backen eller tittar på annat. Det är viktigt att respektera dessa tecken! Lösningen är att träna kortare pass och att låta hunden få nosa och strosa. Kom ihåg att parkouren ska vara rolig, och det är din uppgift att göra träningen rolig! Det ska inte vara ett tvång, om hunden tröttnar och inte kan koncentrera sig är det du som måste göra en ny träningsplan - hunden har inga skyldigheter att anpassa sig efter dig. 
     

  • Ta alltid många, korta pauser. Man får till en superenkel snabbpaus bara genom att kasta iväg godisen en bit bort på marken istället för att belöningen kommer från handen. Då får hunden aktivt söka upp dig igen för att köra övningen en gång till och få chans till en ny belöning.

Kör inte för många repetioner av samma övning utan variera istället övningarna eller byt hinder för att hålla hunden uppmärksam och motiverad.

Om hunden börjar släpa tassarna i marken eller till och med snubblar är det också dags för en längre paus. Skaderisken ökar markant om hunden blir fysiskt trött och det är därför viktigt att sluta träna eller pausa redan innan det här händer. Var uppmärksam på hela hundens kropp när ni tränar och leta efter tidiga tecken på att hunden börjar bli trött.

Många hundar lägger sig mot hindret på armbågarna, istället för att stå mot det med framtassarna, när de  blir trötta eller inte har byggt upp styrkan än till att hålla kroppen uppe. Om hunden direkt lägger sig mot hindret är det för högt, välj ett lägre hinder istället och låt hunden få tid att bygga upp styrkan och musklerna som krävs.
Om hunden normalt sett kan stå med framtassarna mot hindret men börjar lägga sig ner är det alltså ett tecken på att den är trött och att det är dags för paus! 

 

Kom ihåg att vi ber hunden göra fysiskt och psykiskt ansträngande aktiviteter. Det är nyttigt att föreställa sig motsvarande fysisk aktivitet hos sig själv för att få större förståelse för vad vi faktiskt ber hunden om. 

DSC_0424.jpg
bottom of page